Ban Josip Jelačić

Ban Josip Jelačić nije službovao u Otočcu, no kod lokalnoga žiteljstva je ostao u velikoj uspomeni (kao privremeni zapovjednik Otočke pukovnije 1848. i 1849. služio je njegov brat Đuro Jelačić). Uspomena na bana Jelačića seže iz vremena Mađarske revolucije kada je Otočka pukovnija sudjelovala u gušenju pobune u Mađarskoj, Vojvodini i Erdelju 1848/9.: „Tako je došao dan kad je bila bitka u Iđošu (Hegyes), jedna od najkrvavijih u ovomu ratu. Dva dana prije ove bitke Otočanima su podijeljena odličja (Dekorationen), pri čemu je ban gologlav dočekao Otočane, zbog čega je iz svake postrojbe svih zborova bila nazočna po jedna kompanija. Ban je na ovomu mjestu rekao: “Moja gospodo, skinite šešire, sada dolaze moji hrabri Otočani!”, pri čemu je jedna divizija prodefilirala uskliknuvši “Živio!”. (F. Bach: Otočaner Regiments-Geschichte, 1853.)

Otočka pukovnija je nakon smrti bana Jelačića dobila naziv ’79. Jelačićeva pješaka pukovnija’ sve do propasti Austro-Ugarske Monarhije. Iako je otočka vojarna nosila naziv Franz Josef I, u vrijeme Domovinskoga rata dobila je naziv ‘Vojarna bana Jelačića’, što i danas nosi.

Grad Otočac je dao izraditi odoru po modelu kakav je koristio Jelačić te dao izraditi sablju iz istoga vremena. Odjeća i sablja je korištena već niz puta u turističkoj promociji Grada Otočca.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: