Zgrada pukovnije

 

INFO TOČKA ZGRADA PUKOVNIJE

Od 1843.- 1848. građena je nova zgrada namijenjena uredima i stanu pukovnika Otočke pukovnije (Quartir). Njenim dovršetkom Otočac je dobio najsolidniju uopće sagrađenu zgradu. U vojnoj namjeni ostala je kao stambeni prostor sve do iza II. svj. rata, kada je predana u civilnu uporabu. Zgrada pukovnije (zovu je kolokvijalno različitima imenima: generalija, pukovnija, obrstarija i dr.) nalazi se na prirodnome uzvišenju sjeverno od paradnoga trga. Pod zaštitom je i u novije vrijeme joj je obnovljena fasada.

Otočka pukovnija (Otočaner Regiment N°2) uspostavljena je 1746. i potrajala sve do razvojačenja 1873. g. No svoje podrijetlo vuče iz daleke prošlosti rađanja Vojne krajine i u njoj Otočke kapetanije iz 16. st. Otočka pukovnija nije postrojba, nego je to teritorijalna jedinica koja je zauzimala prostor od Hrvatskoga primorja, regije Gacke te većeg dijela Krbave i Like sve do granice s turskim carstvom u Bosni. Pukovnija je obuhvaćala cijelu organizaciju života, a svi njeni žitelji su rođenjem postajali i smrću prestajali biti graničari (istovremeno i vojnici i seljaci).

Otočac je od davnina bio središte regije Gacke, samim tim i Otočke pukovnije. Svoj značajniji razvitak dosegnuo je od početka pa do sredine 19. st. izgradnjom Gornjeg grada, kao administrativnog i svakog drugog središta područja koje mu je pripadalo i gravitiralo. Sukladno njegovom značaju, vojne vlasti su od 1829. Pa do 1850. Počele značajnije uzdizati svoje stožerno mjesto gradnjom niza objekata. Jedan od takvih, u svoje vrijeme najreprezentativniji, bila je ova zgrada pukovnije, sagrađena od kamena 1846/7. g. na mjestu bivše drvene i prizemne kuće pukovnijskog stana. Zgradu je dao podići pukovnik Nikola Maštrović, general kobne sudbine, koji je neizmjerno volio ovaj narod, za života dobivši naziv „otac kraja“.  Glas o njegovom osobnom angažmanu u suzbijanju gladi među graničarima, u izgradnji i popravku putova, u gradnji drugih vojnih zgrada, u brizi oko crkava i čudoređu graničara širila se van granica Otočke pukovnije.

Zgrada pukovnije ostala je još dugo vremena reprezentativna, u njoj su na svojim putovanjima odsjedale i boravile glave carske krune, a povezanost s vojnim časnicima potrajala je sve do iza Drugoga svjetskoga rata kada se u nju useljavaju civilne osobe i kada je silom prilika pretvorena u stambeni objekt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: