Vojarna Franz Josef (danas vojarna Bana J. Jelačića)

INFO TOČKA VOJARNA FRANZ JOSEF

Iako je ova vojarna, sagrađena tada na rubu grada u drugoj polovici 19. st., nosila zvaničan naziv kralja i cara Franje Josipa, u narodu je bila poznatija kao vojarna bana Josipa Jelačića. Vjerojatni razlog tome je što je u vojarni bila stacionirana 79. Jelačićeva pješačka pukovnija, koju su mahom činili iz regije Gacke. Slavno ime te postrojbe bilo je poznato diljem Ugarskoga kraljevstva i Austrijskoga carstva, a zbog ratovanja po brojnim ratištima širom Europe i mnogo šire.

Neka o hrabrosti i stradanjima otočkih graničara posvjedoči nekoliko zapisa: Odmah početkom 1848. godine u Italiji je buknuo revolucionarni bunt, zbog čega je bilo potrebno tamo brzo odaslati više rodova vojske. U Italiju je otišao iz stožerne postaje u Otočcu 17. siječnja 1848. godine 1. ratni bataljun Otočke krajiške pukovnije s 1.303 čovjeka pod zapovjedništvom bojnika Sigmunda von Ettingshausena. U Senj (početkom srpnja) vratilo se 1.116 vojnika Otočkoga bataljuna, dakle 187 manje nego kod odlaska.

Tako je bilo na ratištu u Lombardiji, a evo što su učinili otočki graničari te iste godine u Beču: Podmaršal Hartlieb bio je zapovjednik i 3. Otočkomu bataljunu naređen je upad u dvorac. Stiješnjen ispred vrata dvorca s više drugih bataljuna pretrpjeli su zajedno snažnu pravu kišu tanadi u trenutku kad su ona opet bila zatvorena, a ljudi nisu mogli bajonetama zauzeti tamo postavljenu barikadu. Tada je podmaršal Hartlieb zapovjedio topništvu da pokaže svoje majstorstvo. Njihovim žustrim napadom vrata su iskočila iz šarki i otočki stolar Jure Kučan bio je prvi koji se usudio proći kroz izrešetana vrata. Bojnik Wimmer bio je drugi te se pola kompanije popelo gore razbivši barikade da bi za njima ušla vojska. Tako je Otočki 3. bataljun zauzeo carsko-kraljevski dvorac, gdje je nekoliko dana odmarao i uživao u miru. Bilo je to 30. Listopada 1848.

A o junaštvu Otočke pukovnije neka posvjedoči i ovaj detalj iz Bačke u Vojvodini u ratu s mađarskim pobunjenicima: General topništva i ban barun Jelačić je u srpnju 1849. godine bio u tešku položaju. Izbor je jedino bio ili ostati ili potpuno napustiti zemlju. Tada je ban odlučio krenuti u napad i odlučnim udarom učiniti neprijatelja neopasnim barem za neko vrijeme, umjesto da i dalje ostane braneći se. Tako je došao dan kad je bila bitka u Iđošu , jedna od najkrvavijih u ovomu ratu. Dva dana prije ove bitke Otočanima su podijeljena odličja, pri čemu je ban gologlav dočekao Otočane, zbog čega je iz svake postrojbe svih zborova bila nazočna po jedna kompanija. Ban je na ovomu mjestu rekao: “Moja gospodo, skinite šešire, sada dolaze moji hrabri Otočani!”, pri čemu je jedna divizija prodefilirala uskliknuvši “Živio!”.

Vojarna je u narednom vremenu služila svim režimima koji su dolazili i prolazili. U Domovinskom ratu hrvatske snage osvojile su je 17. rujna 1991. g., postavši vojarna 133. Otočke brigade Hrvatske vojske, koja joj je dodijelila službeni naziv Vojarna bana Josipa Jelačića.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: