Stara kaznionica

INFO TOČKA KAZNIONICA

Ova zgrada, sagrađena 1773. godine, bila je kaznionica, o čemu svjedoče i ostatci gvozdenih uza u njenom podrumu. U donjem dijelu kamena, a na katu izgrađena drvetom, služila je istovremeno i kao stan za dva auditora (vojna sudca), da bi svoju namjenu izgubila 1840. izgradnjom nove kaznionice na glavnom vježbalištu (trgu) i kao stanare primila gruntovničara i nadučitelja, a kasnije promijenila niz korisnika.

Sustav kažnjavanja graničara u vrijeme Vojne krajine bio je okrutan i čest. Kaznionica je bila popunjena, rijetka iznimka je u starim tekstovima zabilježena kao kuriozitet i znak velika uspjeha u sprječavanju zločina na prostoru Otočke pukovnije. Godine 1852. na otočkoj je pukovnijskoj kaznionici dvaput bila izvješena bijela zastava kao znak da se od 67 tisuća žitelja ove pukovnije nitko ne nalazi u kaznionici. Taj sretan događaj služio je tadašnjem pukovnijskom zapovjedniku pukovniku Karlu barunu Billeku Augustu von Auenfelsu na hvalu i slavu. Svojim darom pametnoga i primjerenoga zapovijedanja uspio je podići ćudorednost na tako visok stupanj da je poštivana tuđa imovina.

Za krajišnike su kazne uvijek bile tjelesne, novčane kazne bile su rezervirane za činove. U nizu tjelesnih kazna ističe se kazna batinanja i kazna trčanja kroz šibe. Sto udaraca batinom se držalo mnogo težom kaznom nego desetorostruko trčanje kroz šibe (Gassenlaufen, Ruthenlaufen) u špaliru od 300 ljudi. Trčanje kroz šibe bilo je namijenjeno samo muškarcima. A kakva je to „nešto blaža tjelesna kazna“, govori sljedeći opis:

U trčanju kroz šibe osuđenik je morao proći između dva reda od ukupno 300 vojnika koji su ga udarali šibama. Ovisno o presudi, kroz šibe se trčalo od 1 do 10 puta. Osuđenik je nosio kapu spuštenu preko ušiju, a ruke su mu bile svezane sprijeda. Šibama se udaralo po golim leđima dok je bubnjar davao takt po kojemu je osuđenik morao trčati, a časnici su motrili udaraju li vojnici dovoljno snažno. Već kod drugog trčanja leđa osuđenika su bila sva modra i krvava, a nakon trećeg trčanja krv je tekla curkom, kod šestoga bi koža pucala i otpadala s leđa. Ako osuđenik tijekom kazne nije mogao trčati do kraja, liječen je i nakon izlječenja kazna je dovršena. Nakon trčanja kroz šibe, osuđenik bi bio zavijen u plahtu namočenu u slanu vodu i odnesen u bolnicu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: